Olivové oleje chutnají celému světu, podívejme se do Chorvatska

Rok od roku strmě stoupá naše chuť žít zdravě a udělat pro sebe maximum. K tomu se řadí i změna jídelníčku, jenž se od osmdesátých let minulého století značně změnil. Od hutnějších pokrmů, které výživoví specialisté doporučovali ještě v poválečné době jako takřka ideální stravu, jsme přešli k lehčím jídlům, co se lépe tráví, prospějí tedy zažívání a počet kalorií není právě astronomický. Když v tomto trendu vydržíme žít, proč ne? Dát šanci olivovému oleji je určitě dobrá zpráva nejen pro žaludek, ale i všechny smysly.

Chiavalon

Krásně voní a spáruje se i se zmrzlinou…

Výběr je někdy docela složitý, protože svět olivového oleje se v mnohém podobá světu tekuté révy. Už jen kvůli množství odrůd, chutí a vůní, které se vzájemně kombinují s různými jídly a nasměrují gastronomii k dokonalosti. Olivový olej znamená symbiózu s těstovinami, tuňákem a lososem, ale například také čokoládovým dortem. Jde jen o to sáhnout po správné lahvičce, protože kombinace chutí není náhodná, jednotlivé recepty na potěšení pro chuťové pohárky jsou totiž léty prověřené! Nemusíte mít proto strach, že se netrefíte – stačí se trochu inspirovat.
Ochutnejte například Chiavalon Ex Albis, což je ryzí olivový produkt s vůní čekanky a jablka, do které ještě promlouvají bylinky – vnímavý nos určitě rozporná mandle nebo šalvěj. Dáte si také? Zkuste kombinaci s těstovinovým salátem nebo tuňákem na grilu, ale i dezerty. Věděli jste, že vanilková zmrzlina s olivovým olejem tvoří spojení, jež se dá označit za téměř dokonalé. Ale to zdaleka není všechno, tak pootevřete olivové dveře a nechejte se trochu inspirovat?

Chiavalon

Další variantou, vzácnou a lahodnou, je Mlado. V čem spočívá jeho originalita? Dozvíte se záhy, je však nutné předeslat, že jde vlastně o limitovanou edici a s nákupem není tedy jistě radno nijak otálet. Vyrobí se totiž během prvních tří dnů každé sklizně a jak název napovídá zkušeným vinařům, jde o něco speciálního. Hodí se do houbové polévky nebo ke grilované rybě, ale také k sýrům a pokrmům z červeného masa. Zkrátka a dobře, k tomu nejlepšímu ve vaší kuchyni, sám je totiž špičkou ve světě oliv a zaslouží si, aby se s ním neplýtvalo. Někdy stačí doslova jen pár kapek a jídlo bude úplně jiné. Pokud nevěříte, zkuste sami. Třeba s domácím chlebem, který se české domácnosti učí v posledních týdnech znovu péct, tak, jak tomu bylo v historii vlastně vždycky – když byla doma pec.