Jak si nezkazit doma připravené guacamole


Poklady mexické kuchyně dorazily už před řadou let také na české talíře, nicméně mnoho lidí stále nezná základní principy přípravy mnoha tradičních jídel. Tyto principy jsou přitom naprosto stěžejními a jejich dodržování, respektive nedodržování utváří rozdíl mezi dokonalým jídlem a gastronomickou katastrofou.

avokádo

Jedním z takto u nás postižených jídel je také guacamole, které je přitom tak jednoduché na přípravu, že ho zvládne udělat i malé dítě. Nyní si proto představíme deset klasických a zásadních chyb, kterých se lidé při přípravě guacamole ve své nevědomosti nejčastěji dopouštějí.

dvě avokáda

10 nejběžnějších chyb

  1. Použití nezralého avokáda: Avokádo je pro toto jídlo zcela klíčovou surovinou. Musí být tedy dokonale vyzrálé. Poznáte to tak, že je při sevření v dlani měkké a současně pružné.
  2. Vynechání, nebo záměna limetkové šťávy: Vždy a za všech okolností používejte jen a pouze čerstvě vymačkanou limetkovou šťávu. Žádný citron a žádná šťáva z lahve.
  3. Nesmyslné přidávání surovin: Nelze popřít, že existují moderní a velmi povedené varianty guacamole, ve kterých najdeme netradiční ingredience. Není to však o tom, že vynecháme rajčata, cibuli a koriandr a nahradíme je slaninou, sýrem a bazalkou.
  4. Nečerstvé suroviny: Jedním z pilířů dokonalosti tohoto jídla je absolutní čerstvost všech surovin. To platí naprosto pro vše bez výjimky.
  5. Příprava dopředu: Tímto navazujeme na předchozí bod. Guacamole se připravuje vždy čerstvé a po dokončení se ihned podává. Neděláme ho hodiny a už vůbec dny dopředu. Hotové je za chvíli a není k tomu žádný důvod.
  6. Vynechání koriandru: Faktem je, že koriandr nechutná všem. Bez něj to ale není guacamole. Zůstane vám jen nějaký avokádový dip.
  7. Použití běžné cibule: Není cibule jako cibule. Ta běžná je v tomto případě zcela mimo. Sáhnout musíte po některé ze sladkých bílých cibulí.
  8. Šetření se solí: Přemíra soli není pochopitelně ani trochu zdravá, ale u tohoto receptu nesmíte se solí prioritně šetřit, protože je silným nositelem chuti.
  9. Rozmačkání avokád dohladka: Avokáda se musí rozmačkat tak, aby vytvořili pastu s hrudkami, čímž je dosaženo jedinečné textury. Nedělejte s nich hladký krém.
  10. Neochutnání: Naprosto každé jídlo je před servírováním nezbytné ochutnat a týká se to i guacamole. Možná mu totiž k dokonalosti může chybět ještě špetka soli, pár kapek limetkové šťávy nebo kousíček chilli papričky.